Om oss & kenneln

Manvargens kennel - pudlar till familjeliv och träning!


Redan som 14-åring fick jag min första egna dvärgpudel, Titus. Sedan dess har jag levt med hundar. Några godingar från andra raser har funnits i mitt liv, men i stort har jag varit pudelrasen trogen. Jag älskar deras glada, spralliga sätt. De ställer upp på allt, med samma sprudlande livslust. Om man främst letar en "lugn" hund att gå koppelpromenader med, ska man nog välja en annan ras. Mina pudlar följer lika gärna med på båtutflykt som på fjällvandring, sover i soffan med barnen eller ger järnet på hundklubben. 

I uppfödningen strävar jag efter att föda upp sådana hundar som jag själv vill äga. Valpar från vår uppfödning tränas och/eller tävlas i viltspår, spår, sök, lydnad, rallylydnad, nosework, freestyle, specialsök. En är godkänd räddningdjund och en är antagen till patrullhundsutbildning. 

Utställning tilltalar mig inte och är den hundsport jag ägnar mig minst åt. Däremot vill jag ha korrekt byggda hundar och har genom åren fött upp ett antal hundar med CK-kvalitet, certvinnare och även utställningschampionat. Hittills har jag haft svarta, aprikosa och röda pudlar, men min grundfilosofi är att "en bra häst har ingen färg", dvs - jag väljer valp, avelshane etc i första hand efter andra egenskaper.

Kort om mig: 

* Utbildad instruktör inom SBK

* Tävlingsledare i bruks

* Styrelseledamot i Söderhamns BK, har tidigare varit ordförande

För övrigt lever jag ett aktivt liv där det är viktigt att hundarna kan smälta in och hänga med. Vi har tre barn i familjen, så det är en del liv och rörelse! Det gör också att jag är ytterst mån om att avla på ett temperament som fungerar i ett familjeliv. Det krävs också mycket av hundarna för att kunna prestera på tävlingsbanan med en matte som även ska hinna med barn och arbete. Många träningar och tävlingar har jag gjort med en bebis "på armen"!

2017 - kenneln har utökats!


25 år efter att den startades har Manvargens kennel fått en delägare! Det känns så roligt att få välkomna Jessica Nilsson till kenneln. Med sitt brinnande engagemang, höga ambitionsnivå och stora hundkunnande kommer hon att bidra på bästa sätt till uppfödningen av framtida små Manvargs-valpar. Dessutom är hon en toppenkompis i vardag och träning, så jag ser fram emot ett roligt samarbete!




Presentation av Jessica


Jessica Nilsson heter jag, som 2017 fick den stora äran att gå in som delägare i Manvargens kennel tillsammans med Anna. Jag är en tävlingsmänniska som brinner för den aktiva och arbetande pudeln! Jag tycker också att det är väldigt roligt att hjälpa andra hundmänniskor och är utbildad SBK valp- och vardagslydnadsinstruktör, rallylydnadsinstruktör samt agilityinstruktör.

Precis som Anna fick jag min första pudel tidigt, jag var inte ens 13 år när den vita storpudeln Ellen (LP I, LP II, RLDN, RLDF, RLDA, RLDM Inkus Sweet Elendil) flyttade in 2006. En fantastisk hund som lärde mig oerhört mycket under sina 12 år. Under 2012 kompletterades flocken med ytterligare en vit storpudel, Collins (RLDN Topcopy’s Ten Second to Countdown) som tyvärr vandrade vidare redan 2,5 år gammal på grund av en autoimmun sjukdom. Med Collins fick jag upp ögonen för brukset och började förstå vilken typ av hund jag ville ha – den som är enkel och trevlig i vardagen med ger allt och lite till i träning och tävling.

När det blev dags för nästa hund hade jag lärt känna Anna och Vilda, och att få en tik efter Vilda var en dröm som gick i uppfyllelse – äntligen skulle jag få en riktigt riktigt bra hund! Och så kom mellantiken Spöket (RLDN RLDF AHGD I Manvargens Lilla Å) in i familjen 2014 som fodertik. Spöket är allt jag kunnat önska mig i en hund, hon har en otrolig motor och ger aldrig upp! Träna är det absolut bästa hon vet och hon har hittills tävlat framgångsrikt i lydnad, rallylydnad, bruks, agility och utställning. Förutom en bra tävlingshund är hon en otroligt vänlig och stabil hund som älskar alla andra hundar!

2017 var det dags att utöka flocken igen och den svarta mellantiken Myran (Sandvretens Vildmyra) köptes in tillsammans med Anna. Även hon är en väldigt stabil och trevlig hund, hon går ihop med alla andra hundar och är lättsam att ha lös. Myran har en kamplust som jag aldrig skådat i en pudel tidigare och därtill ett enormt föremålsintresse. 

Tillsammans med Anna ser jag fram emot att få vara med och påverka det framtida avelsarbetet och som Anna säger; sträva efter att föda upp sådana hundar som jag själv vill äga.



Att köpa valp från oss


För oss är inte uppfödning det viktiga med hunderiet. Det är i stället "kryddan på moset", den där lilla extra lyckan i att ha en så bra hund att generna är värda att föra vidare. Att sedan lägga timmar, dagar, veckor på att försöka hitta den perfekta matchningen, och sedan att få följa valparna genom livet. Vi vill gärna behålla kontaten med våra valpköpare genom hundens liv. Av erfarenhet vet vi att det brukar glesa ut med åren, och det är helt okej. Vi har alla olika önskemål och behov av uppfödarkontakt. Men många förblir kära vänner även sedan deras valp blivit gammal och gått bort. I dag är det ju också smidigt att hålla en lättsam kontakt via facebook eller mail.


Vi kan tyvärr inte hjälpa till med klippning eller visning för utställning. Utställning intresserar inte någon av oss som sport, utan är mer något vi gör 1-2 gånger för att få ett kvitto på en hunds exteriöra kvaliteter. 

Däremot så kan vi tipsa och coacha när det gäller träning och tävling. Vi har provat på de flesta grenar och kan stötta på nybörjarnivå i det mesta, och på betydligt högra nivå i vissa grenar.


När det gäller "det vanliga", så är valparna naturligtvis registrerade i SKK, avmaskade, vaccinerade. De levereras inte före 8 veckors ålder.


De valpköpare vi söker behöver inte ha ett tävlingsintresse, men de behöver dela våra värderingar när det gäller hundhållning. Vi säljer bara valpar till hem där de får vara aktiva och älskade familjemedlemmar. Sedan är tränings-/tävlingsintresse absolut positivt.


Ibland söker vi fodervärd. Då går vi noggrannt igenom i förväg alla detaljer gällande t ex vem som står för vad, allt för att undvika framtida missförstånd. Referenser från tidigare fodervärdar kan lämnas.


Hur är då vår drömpudel? Vilka egenskaper strävar vi efter i vår avel?

Som framgår så är pudel för oss en aktiv hund. Vi premierar glada, spralliga pudlar med motor och samarbetsvilja. Som tar i lite extra när det blir jobbigt i stället för att ge upp. Med tanke på pudelns bakgrund som apportör och hundsporter som spår, sök och nosework så vill vi ha en pudel som gör ett fokuserat och bra nosarbete. När man prioriterar väldigt aktiva egenskaper hos en hund så blir det extra viktigt att hålla koll på stress och förmåga att koppla av när ingenting händer. En bra pudel ska vara pigg och glad, inte stressad och pipig. Är man sjuk en vecka så vill vi att hunden kan finna ro tillsammans med matte/husse i soffan. Är vi på ett träningsläger så ska hon kunna sova medan hon väntar på sin tur. Bra nerver, låg grad av skärpa är andra viktiga egenskaper. Det ska vara en trevlig hund i vardagen, helt enkelt. Pudlar kan ibland ha rykte om sig att vara "översexuella". Många pudelhanar blir alldeles för lätt blockerade av minsta tendens till löptiksdoft. En sådan hund blir inte rolig varken på träning/tävling (alltid är det någon tik som löper/nyss löpt/snart ska börja löpa) eller i vardagen (hanhunden som slutar äta varje gång en grannhund löper eller ylar hela nätterna). Vi frågar alltid hanhundsägaren om detta inför parning. Det är en fröjd när man parar med en hane som respekterar tikens signaler och som kan fungera normalt med en höglöpande tik i huset. Andra saker som är viktiga är separationsångest, eftersom pudel är en väldigt social ras finns tendenserna i rasen. Men att leva med en hund med separationsångest kan vara väldigt tungt, iband omöjligt, och jag tycker därför att det är en viktig faktor i avelsarbetet. Sedan förstås alla hälsofaktorer: äter hunden bra? Tål den all mat? Vilka sjukdomar finns i släkten?

Med detta sagt så är den perfekta hunden lika ovanlig som den perfekta människan. Alla har sina starka och svaga sidor, men med hög medvetenhet och ett tydligt mål ökar chansen att det blir så bra som möjigt. Ibland kan egenskaper och sjukdomar dyka upp som inte funnits i linjen på generationer, men i kombination med just den hanhunden (eller de förutsättningar som just den valpen vuxit upp med) så slår de igenom. Ibland behöver man ha överseende med en svag sida hos en hund för att den har så många starka sidor som man ser tillför rasen gott. Men varje parning görs med målet att få fram valpar som är minst lika bra, helst ännu bättre, än sina respektive föräldrar. Som fungerar i alla miljöer, som en underbar, stabil vardagskompis och som en rolig och pigg tränings- och tävlingskamrat. Som får dig att le och vara lycklig över att just du har världens klokaste och bästa hund!


Kennelläger


Varje år anordnar vi ett kennelläger, som varit mycket uppskattat. Eftersom hundarna tränar så olika grenar i sin vardag så har vi haft ett riktigt smörgåsbord på lägren. Grundschemat har dock varit skogen på förmiddagen med spår som huvudmoment, kompletterat av lite uppletande och sök. Sedan lydnad, agility och nosework på eftermiddagarna. För att uppmuntra en bred träning med valparna brukar vi också kora Manvargens Allroundpudel på varje läger. Vår ambition är att fortsätta ha kennelläger årligen. Det är en underbar möjlighet för oss att utvärdera vår avel och att lära känna er valpköpare bättre. Det har också varit en mycket positiv och bra stämning på lägren, som gjort det roligt att arrangera dem. Som bonus har jag haft stor hjälp av en av mina valpköpare, Maud Gustafsson. Hon är en otroligt klok hundmänniska som jag brukade gå kurs för långt innan hon köpte valp av mig. Bilder från kennellägren nedan!

KONTAKT

Anna Svensson

Jessica Nilsson


manvargenskennel@
hotmail.com


Vi bor i Söderhamn resp Sundsvall. 

Vi finns också på Instagram:


@manvargenskennel

#manvargenskennel


och på Facebook som facebook-grupp, Manvargens kennel. Följ oss gärna där för snabba uppdateringar om framtidsplaner och vad Manvargare runtom i landet hittar på i vardag och på tävling!